Egészséges finomságok Kicsiknek-Nagyoknak


          Almás Muffin                  őszre hangolódva                

Hozzávalók:                               

3 db alma, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg nyírfacukor, 1 teáskanál méz, 25 dkg zabpehely liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 teáskanál fahéj, 2 tojás, 1/2 dl tej

Elkészítés:

Az almákat megpucolom, összevágom apró kockákra. A cukrot, lisztet,  sütőport, fahéjat, csipet sót és az almákat összekeverem. A tojásfehérjéket felverem, a sárgákat a lisztes masszához keverem. A formákat kivajazom, lisztezem, vagy muffin papírt teszek bele. 200 fokra előmelegített sütőbe  teszem és kb. 30-35 perc alatt tűpróbáig készre sütöm. A tetejét meghintem egy kis fahéjjal és tálalom. Egy borongós őszi napon tea mellé kiváló lélekmelengető, bababarát  és a vonalainkat is kíméli. :)

Mit is együnk edzés előtt?


Kedves Futó Anyukák, Apukák!

Gyakran merül fel bennünk a kérdés, mit érdemes edzés előtt, illetve közvetlenül futás előtt ennünk ahhoz, hogy ne legyünk rosszul, tudjunk edzeni, azonban fitnesz célunk is megvalósuljon a táplálkozás által.
Alapvetően ketté választanám a sportokat. A futást (szabadban) elkülöníteném az egyéb kardio gépeken vagy edzőteremben végzett mozgásformáktól és a TestszobRász edzésektől (TetszobRász edzésekért katt ide!) is. A reggeli edzés további dilemmát jelent, hiszen sokan érezzük úgy, hogy közvetlenül felkelés után nem esik jól enni. Ha nem vagyunk tökéletesen edzésben, akkor azonban komoly gondot okozhat egy hirtelen vércukorszint zuhanás. Ilyenkor kiver bennünket a hideg verejték, elsápadunk, hányingert érzünk, sőt, vannak, akik szívszorítást is tapasztalnak. Legrosszabb esetben egy ilyen "kaland" ájulással is végződhet, ami pedig - hobbisportolók lévén - nem lehet célunk. Két órával az edzés megkezdése előtt azonban ugyancsak nem célszerű enni, hiszen ez megint csak gyomorfájáshoz, hányingerhez vezethet.
No de akkor mi legyen?



Itt van néhány példa, amit futóedzés előttre ajánlanék:
- müzli (zabpehely, dió, mogyoró, mandula, a mazsolát hanyagoljuk)
- müzliszelet
- banán
- banán shake (ha nem bánt a joghurt)
- alma egy kevés zsírszegény túróval
- fél szelet teljes őrlésű kenyér avokádóval
- egy szelet sajt 3-4 korpovit keksszel
- oat meal
- 1 pohár gyümölcslé

Alapvetően minden esetben azt javasolnám, hogy ne együnk nagy mennyiséget, de legyen a gyomrunkban valami. Érdemes előre pótolni a folyadékveszteséget is, azonban itt is ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül edzésünk előtt igyuk tele magunkat.

A futáson kívüli sportok, vagyis TestszobRász Tréningek, erőnléti edzések esetén inkább a fehérje fogyasztást helyezném előtérbe és a szénhidrát-fogyasztást az edzést követő két órában javasolnám. Ha ugyanis ezen edzések előtt betankolsz szénhidrátokból, csak ezek elhasználása után nyúl majd szervezeted a zsírokhoz, így amennyiben a szálkásítás illetve a fogyás a célod, azt nehezebben éred majd el. (Ez a sorrend persze igaz az aerob mozgásokra is, de egy kora reggeli rosszullétet nem érdemes megkockáztatni. És ha kevéskét eszel a fent említett ételekből, ne izgulj, a célodat akkor is el fogod érni.)
Hamarosan jelentkezem a kérdéssel: De mit együnk edzés után? És megkísérlem meg is válaszolni.
Szép napot Nektek!


Banános-Zabpelyhes Joghurt Futó Mamiknak és növésben lévő Babáknak


Íme egy finomság, ami nem csak a kicsiknek, hanem nekünk is hasznunkra válhat. Roppant egyszerű, mégis nagyszerű hűsítő finomság vagy akár önálló kis étkezés is lehet.
Hozzávalók:

3 db banán, 4,5 dl joghurt, 4 ek. zabpehely, (ha magunknak készül, nyírfacukor, de a Piciknek édesítés nélkül is remek)
Elkészítés:

A zabpelyhet 850 W-on betesszük a mikróba fél percre annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ezalatt összeturmixoljuk a banánt a joghurttal és beletesszük (hangsúlyozom, a Kicsiknek NEM) a nyírfacukrot. Ha megpuhult a zabpehely, rátesszük ezt is és átturmixoljuk. Hűtőben hűtjük, majd élvezettel fogyasztjuk!
Jó étvágyat!


Padlizsános Csirke az egész Családnak



Mindannyian tudjuk, hogy ami mindig kevés az Édesanyák életében, az az idő. Vagyis napjainkat - bár a "kívülállók" úgy gondolják, hogy sietségre semmi ok, hiszen egész nap csak otthon ülünk - pontosan be kell osztanunk ahhoz, hogy mindenre jusson idő. Illetve  a legfontosabb dolgokra, hiszen mindenre úgysem fog. Azok számára, akik szinte minden nap főznek a Családnak, a mindennapi finom falatok elkészítése különösen nagy részét töltheti ki a rendelkezésre álló időnek. Amikor a Baba még picike, általában kétfélét kell főznünk, hiszen ami nekünk megfelelő táplállék,az a Picinek még nem feltétlenül adható. Érdemes azonban arra törekedni, hogy ugyanazon alapanyagokból főzhessünk saját magunknak, mint Gyermekünknek. A következő recept egy finom nyári tipp tele vitaminokkal és minőségi alapanyagokkal.


Hozzávalók (2+1 Kis személyre):
4 db csirkemellfilé, 2 szép padlizsán, 10 szem újkrumpli, 4 szelet húsos baconszalonna, (1/2 fej lilahagyma,) 1 csésze rizs

Elkészítés:
Meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk a padlizsánt. Besózzuk, majd hagyjuk izzadni egy kicsikét. Ezalatt a husit megmossuk, felkockázzuk, a rizst odatesszük főni. A krumpliból egyet kiválasztunk (ez lesz az Apróságé) és szépen meghámozzuk, mint a "régi" krumplit. (Babáknak nem adható az újkrumpli hámozatlan formában, ahogyan mi fogyasztjuk, mert a héj tartalmaz számára egészségtelen anyagokat.) A többit megdörzsölgetjük.  A krumplikat serpenyőben kókuszzsíron kezdjük sütni alufóliával fedve. A bacont felkockázzuk és egy serpenyőben, kevés kókuszzsíron zsírjára sütjük. Rátesszük a felkockázott husit és összesütjük. Leöntjük a padlizsán levét, s mikor már szépen kifehéredett a husi, rátesszük és aranyszínűre sütjük a baconnel és csirkemellel. (Lehet rá tenni lilahagymát is, attól még fincsibb, de a Baba miatt ki is hagyható.) A krumplit meghintjük petrezselyemmel és amint kész, lekapcsoljuk. Kivesszük a hámozott krumplit, néhány kocka padlizsánt és pipihusit a serpenyőből és hozzáadjuk a rizst, majd botmixerrel elkezdjük összetörni. Felöntjük egy pici babavízzel, hogy pépesebb állagot kapjunk. 
Ezalatt a krumplit rátesszük a husis-padlizsános egyvelegre és összepirítjuk. 
A babának mixelve kínáljuk a finomságot kihagyva a bacont, magunknak pedig jégsaláta ágyra halmozva tálaljuk a könnyű nyári fogást.
Jó étvágyat!



Salátafőzelék a Legkisebbeknek


elkészített bébiételnél? Nem vagyok túlzottan jó szakács - bár nagyon szeretnék az lenni, - viszont a Kicsinek igyekszem olyan gyakran főzni, amilyen gyakran csak tudok. Meglehetősen korán elkezdtük a hozzátáplálást (4 hónaposan) védőnői javaslatra, azonban nem bántuk meg. A Kicsi ugyanis - egyesek szerint ennek köszönhetően, de szerintem alaptermészetéből adódóan is - igen nyitott az új ízekre és örömmel elfogyaszt mindenféle újdonságot. Nagyon figyeltem és figyelek azonban arra, hogy mindig megbízható forrásból, kiváló minőségű alapayagokat szerezzek be ételeihez. 
A következő főzelék az egyik nagy kedvencünk, bár Édesanyám szerint kissé bizarr. Babókánál azonban kiállta a próbát.

Hozzávalók:

1 fej saláta megbízható forrásból (ha lehet, kiskertedből), 3 szál szép sárgarépa, 2 szem krumpli, zabpehelyliszt, olíva olaj, 2 db 3*3 cm-es csirkemell kocka (ugyancsak nagyon megbízható forrásból).

Elkészítés:

Meghámozom a zöldségeket és nagyon enyhén sós vízben odateszem főni. Alaposan megmosom a salit leveleire szedve, majd egy műanyag tálban vízben áztatom, hogy a maradék por is leüljön az edény aljára. Odateszem főni a csirke husit külön. (Van gy saját kiskuktája a Babának, amit minden elfoglalt Anyukának nagyon ajánlok, mert percek alatt elkézül benne minden, még a husi is.) Mikor már a sárgarépa és a krumpli megpuhult, beleteszem a lobogó vízbe a salátát és hagyom, hogy megfőjön kb. 5 perc alatt. Elkészítem a rántást a következő módon: kerámia serpenyőben (én a Babának soha nem használok teflont) felhevítem a kb.1,5 evőkanál olajat és teszek bele 2 evőkanál zabpehelylisztet. Enyhén arany színűre pirítom és meghintem petrezselyemmel. Ezalatt a husi is elkészült. Kinyitom a kuktát, kiszedem a husit. A zöldségről leöntöm a sós főzőlevet és merőkanállal adagolok hozzá a husi főzővizéből. (Ez ugyanis nagyon finom ízű a husitól.) Visszateszem a zöldségeket a tűzre, kicsit rámelegítek a vizére és beleteszem a rántást, majd jól elkeverem és megrottyantom. Ha nagyon finomat szeretnék, a serpenyőn, amit megkenek olíva olajjal, kissé megpirítom a husit, mert így még fincsibb, mint a főtt változat. Ezt követően beledobom a főzelékbe és mikor egy icipicit hűlt, összemixelem.
Kiszedek egy porcelán (de semmiképpen nem műanyag) edénybe annyit, amennyit Babácska aznap megeszik, majd a maradékot meghűtöm és kis dobozokban lefagyasztom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése