2014. június 18., szerda

Ingerültség, izomgörcsök, rossz éjszakák - Anya, szedsz magnéziumot?


Napi 24 órás készenlétben vagyunk, szaladgálunk egy-két-három Csemete után, aggódunk, igyekszünk, helyt állunk és még sportolunk is. Aztán pedig, amikor már félholtan eljutunk az ágyunkig, nem tudunk álomba szenderülni a lábrángás, vádligörcs miatt. Állandóan jár az agyunk, ingerültek vagyunk és a legkisebb "nemeszemmegaspenótotanya" kijelentésre is felkapjuk a vizet?
Az ok egyszerű!
Valószínűleg magnézium hiánnyal állunk szemben!

A sportolás fokozza magnézium igényünket és a gyakori izzadással - a méreganyagokon kívül - sok-sok hasznos ásványi anyag is távozik testünkből. Emellett, mivel nők vagyunk, a havi ciklus hatására magnézium raktáraink szinte teljesen kiürülhetnek. Nem csoda hát, ha időről időre azon kapjuk magunkat, hogy nem mennek úgy az edzések, feszültebbek vagyunk a kelleténél.

A magnézium megtalálható testünk minden sejtjében, szerepet játszik anyagcsere folyamatainkban. A szervezetünkben jelen lévő 25-30 gramm magnézium mennyiségének majdnem a fele csontjainkban koncentrálódik, azonban az izom- és májsejtekben is jelentős mennyiségben fordul elő.

Miért fogyunk ki a magnéziumból és mennyire van szükségünk belőle?

Szakemberek szerint a magnézium hiánya - mint megannyi más egészségi probléma - a nem megfelelő táplálkozás számlájára írható. Egy átlagos felnőttnek napi 250-375 mg magnéziumra van szüksége, terhesség illetve szoptatás alatt ez a szükséglet emelkedik. A várandós édesanyák és a magzat egészségéhez naponta 350-375 mg a javasolható dózis. Erről azonban érdemes tájékoztatást kérni nőgyógyászunktól.

Mit okoz a magnézium hiánya?

Az elégtelen magnézium bevitel csontnövekedési gondokat, szívritmus zavart okozhat. Növeli a trombózis és a szívizom elhalás kockázatát, depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavart, viselkedészavarokat, étvágytalanságot, magas vérnyomást és kalcium-oxalát kőképződést generálhat.
Különösen a kismamáknak ügyelni kell arra, hogy terhességük során étrendjük megfelelő mennyiségű magnéziumot tartalmazzon, ugyanis ennek az elemnek hiánya növeli a spontán vetélés, koraszülés, fejlődési rendellenességek és az idő előtti fájások kialakulásának kockázatát.

Magnézium pótlásának lehetőségei

Mivel szervezetünk nem képes magnéziumot szintetizálni, így a szükséges mennyiséget táplálkozásunk révén tudjuk biztosítani. Fontos észben tartanunk, hogy - a talaj műtrágyázás következtében csökkenő magnézium tartalma miatt - táplálékaink nem minden esetben fedezik igényeinket. Szükség esetén ezért ajánlott táplálékkiegészítők formájában gondoskodni raktáraink feltöltéséről. 
Ételek, melyek gazdagon tartalmaznak magnéziumot: burgonya, zöldségek, halak, hüvelyesek, csonthéjas gyümölcsök.
Beszéljünk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel, dietetikusunkkal, s válasszunk megfelelő minőségű, megbízható táplálékkiegészítőt.
Így biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk és - várandós Édesanyák esetében - magzatunk nem szenved hiányt semmiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése