2014. június 19., csütörtök

Újra formában szülés után 2 - Hogyan kezdd újra?

Kép: www.bellybootamp.ca
Kedves Édesanya! 
Szívből gratulálok! Megszületett Gyermeked, egészséges és a világ leggyönyörűségesebb Babája! Ennél nagyobb boldogság nincs is a világon! Valószínűleg sem időd, sem energiád nincs gyermeked születése után ismét edzésre gondolni. Ahogy azonban telik-múlik az idő, s kezdesz hozzászokni az Anya-szerephez, ahogy egyre könnyebben végzed a csodálatos kötelékkel járó nem mindig egyszerű feladatokat, s gondoskodsz Babádról rutinszerűen, lehet, hogy jut időd azon gondolkodni, hogyan is kapd vissza a testedet, hogyan is nyerd vissza a szülés és terhesség előtti erődet, önbizalmadat, formádat.
Nagyon fontos, hogy mielőtt "belecsapnál a lecsóba", néhány dolgot gondolj át, pár szabályt tarts szem előtt!

Az a bizonyos 9 hónap nagyon nagy idő. Tested teljesen átalakul, majd hirtelen, egyik percről a másikra ismét visszaalakulásra kényszerül. Ahhoz, hogy száz százalékosan visszaálljon a várandósság előtti állapot, minimum 6, de gyakran akár 9 hónapra is szüksége van testünknek.

Mielőtt újra tornázni, edzeni kezdenél, feltétlenül várd meg a 6 hetes orvosi kontrollt és kérd ki nőgyógyászod véleményét! Császármetszés, illetve komplikált szülés esetén indokolt lehet akár 8 hetet is várni a komolyabb fizikai aktivitással.

Mit tehetsz addig?

Nagyon fontos lenne minden édesanya számára, hogy megerősítse gátizmait, mielőtt ismét komolyabb terhelésnek tenné ki magát. A szülés, terhesség ezt a területet komolyan igénybe veszi, így - még akkor is, ha minden a legnagyobb rendben van - tapasztalhatunk vizelet csepegést rázkódás, egy tüsszentés, nagyobb nevetés hatására. Amennyiben ez a helyzet, feltétlenül érdemes intim tornával megerősíteni "női" izmainkat, mielőtt aerobicozásba, futásba vagy komoly súlyok emelgetésébe fognánk. 

Hogyan fogjunk hozzá?

Abban az esetben, ha terhességünk komplikációk nélkül telt és mind a fogantatás, mind pedig az áldott 9 hónap alatt aktívak tudtunk maradni, a helyzetünk egyszerűbb. Érdemes azt a mozgásformát folytatni, amelyet terhesség alatt is végeztünk. (Az úszással feltétlenül várjunk addig, amíg orvosunk engedélyt nem ad a fertőzések elkerülése végett.) Amint úgy érezzük, hogy testünk kezdi visszanyerni a terhesség alatti erőnket, lassan, figyelemmel testünk jelzéseire emelhetjük a terhelést.
Az ugrálással, rázkódással járó tréningekkel azonban várjunk gyermekünk minimum 3, de inkább 6 hónapos koráig.
Amennyiben nem voltunk azok a sport ladyk sem a terhességet megelőzően és - így nyilván - alatta sem, sétával kezdjünk, folytassuk gyaloglással, majd olyan mozgásformát válasszunk, mely finoman dolgozza meg testünk izmait (pl.Pilates*, Jóga).

Mire figyeljünk még?

Sok édesanyát zavar a megmaradó pocak szülés után. Itt azonban nagyon óvatosnak kell lennünk. Ahogy növekszik a pocakunk, egyenes és ferde hasizmaink fokozatosan szétválnak és gyermekünk világra jötte után szükség van némi időre (nagyjából 3 hónapra), hogy ismét összeforrjanak. Sajnos azonban előfordulhat az is, hogy soha nem állnak vissza hasizmaink az eredeti állapotukba. Ezt a jelenséget nevezik szétnyílt hasizomnak. Amennyiben ez a helyzet - vagyis hanyatt fekvésben, talpunkat a talajra helyezve, fejünket, vállunkat elemelve a talajról köldökünk felett be tudjuk illeszteni a két egyenes hasizmunk közé egy-kettő vagy három ujjunkat, látogassunk el egy gyógytornászhoz, aki speciális gyakorlatokat fog ajánlani.
Felejtsük el a haspréseket, lábemeléseket és elsősorban koncentráljuk a ferde hasizmok edzésére.

Hogyan fér össze a tréning a szoptatással?

Abban az esetben, ha kellő mennyiségű folyadékot fogyasztunk és odafigyelünk arra, hogy ne legyen az első időkben komoly izomlázunk, nagy baj nem történhet. Fontos, hogy "üres" mellekkel kezdjünk edzeni, mert a nagy súly komoly károkat okozhat formánk tekintetében. Elengedhetetlen a stabil, jó minőségű, erős sportmelltartó viselése. És persze ismét figyeljünk testünkre és Babánkra. Ha úgy látjuk, hogy nem ízlik a Picinek a tej, vegyünk vissza gy kicsit edzéseink intenzitásából. Az izomláz hatására ugyanis tejsav keletkezik izmainkban, amely megváltoztathatja a tej ízét. A korábbi álláspont, mely szerint szoptatás alatt nem lehet sportolni, maximálisan megdőlni látszik, melyet sok-sok sportos, boldog anyuka és baba igazol.

Táplálkozás fontossága

Ahhoz, hogy jó minőségű, kellő mennyiségű tejünk legyen, elengedhetetlenül fontos az egészséges táplálkozás és a megfelelő kalória mennyiség biztosítása, hiszen a szoptatás akár 500 extra kalóriát is elfogyaszt. Fogyókúra nem ajánlott ebben az időszakban, azonban arra figyelhetünk hogy mit, mikor és milyen mennyiségben eszünk. Vagyis nem kell nekünk tokaszalonnát enni kilószámra, hogy legyen tejünk. Indokolt a vegyes táplálkozás, azonban - csak úgy, mint a várandósság időszakában -érdemes minőségi ételeket fogyasztani hatalmas mennyiségek helyett.
Icipici odafigyelés is óriási eredményeket hoz! A mozgás javítja hangulatunkat és ahogy tapasztaljuk testünk erejének, formájának visszatértét, úgy növekszik majd önbizalmunk és teljesedik ki boldogságunk. 
Ne feledjük, ha Anya rendben van, Baba is boldog! Apáról nem is beszélve. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése